На тученицата посвещаваме специално издание на Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас“. Mнозина я смятат за плевел, но това е всъщност суперхрана, уверяват организаторите.

Фермерите получават 2,1 млн. лева за природни бедствия през 2019 г.

Какво може да се приготви с тученица, ще покажат производители от Елин Пелин. Демонстрацията на различни рецепти е планирана за 12:00 часа.

„Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини в нея са пет пъти повече отколкото в спанака. Съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти. Предпазва от свободните радикали,“ изреждат нейните предимства от биоферма „Софина“.

Новата реколта от лешници и орехи пък ще извадят земеделските производители Газянови от Плевенско. Продължават промоциите на млечни продукти.

Организатори: „Пъстро, есенно и вкусно е на фестивала ни.“

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от цялата страна. Очакват ни сезонните домати и краставици, сливи и пъпеши. Задължителни са щандовете с мляко и млечни продукти, мед, яйца, пресни и сушени билки и подправки. Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:00 часа пред Министерството на земеделието. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 3 и Наредба 26 или по Закона за храните. Много от тях работят в райони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина с подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.