Изненадващи промени в постановлението на Министерския съвет за правилата за задължително предлагане на регионални храни в търговските вериги предизвика ново напрежение между изпълнителната власт и Сдружението за модерна търговия, което представлява интересите на най-големите хранителни магазини у нас.

Правителството: Промяна в постановлението за веригите, глоби до 50 хил. лв.

Както Агри.БГ писа, само седмица след обнародването на Постановление № 70 правителството прие на 29 април промени в някои от неговите текстове. Те все още не са публикувани, но същия ден проект за промени е изпратен на Сдружението за становище, което трябва да бъде внесено до 12 ч. на 30 април.

"Текстът нарушава законодателството на ЕС и може да доведе до реципрочни мерки срещу български износители от други страни, както и до наказателна процедура срещу България", обяви изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев в позиция по проблема.

Според запознати спорните текстове се отнасят до задължението 90% от млечната продукция, която се предлага от магазините на търговските вериги, да бъде произведена от българско сурово мляко. 

От Сдружението засега не конкретизират кои точно са промените, които според него са неприемливи.

„Този текст е неприемлив за нас и е в разрез с разговора, който проведохме преди две седмици с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. Текстът нарушава законодателството на ЕС и може да доведе до реципрочни мерки срещу български износители от други страни, както и до наказателна процедура срещу България“, изтъква становището на Сдружението. 

Оттам коментират, че на срещата си с премиера Бойко Борисов са поели ангажимент да защитят българското сурово мляко и твърдо стоят зад него, но предложеният текст не защитава българските фермери и българското сурово мляко и дори вреди на интересите на българските потребители. 

Във връзка с тази позиция Министерството на земеделието разпространи уточнение:

Приетото Постановление на заседание на Министерски съвет отразява гласуваните и приети от народните представители текстове в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, които касаят предлагането на регионална продукция в търговските обекти. 

На 14 април в Народното събрание бяха гласувани изисквания за неспазване на ПМС № 70 - съгласно чл. 16а, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение при нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв. 

Народните представители приеха и определение за търговките обекти, които се задължават да прилагат Постановлението - търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната.

МЗХГ продължава да следва политика на диалог с всички заинтересовани страни по Постановление чрез директен контакт, а не чрез медиите. В тази връзка бе изпратено за становище предложение до търговските вериги и фермерите за изменение на чл. 2 от документа относно предлагането на мляко и млечни продукти.

Изменението цели да гарантира изкупуването на българско сурово мляко и същевременно да не допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините.