Отдавна вече не се шуми около онова Постановление 70 на Министерски съвет (МС), което задължи оператори с над определен брой търговски обекти в страната да предлагат хранителна продукция и на местни производители.

ЕК предупреждава България заради местните храни във веригите

Преди десетина дни обаче Европейската комисия (ЕК) изпрати мотивирано становище на България във връзка със сигнали за „дискриминационните мерки, налагани на търговците“.

„Това е стандартна процедура и не можем да си вадим от нея каквито и да било изводи. Ние също ще отговорим с мотивирано становище. Всяка страна има своите доводи. По никакъв начин с постановлението не се ограничава предлагането на продукция от който и да е производител. Клиентът е този, който избира“, защити се от телевизионния ефир земеделският министър Десислава Танева.

По думите й предлагането на храна от местни производители е практика, която се прилага в цяла Европа. 

„Да, там не се урежда с нормативен акт, а е въпрос на разбиране, на подход. При нас след няколкоседмични безплодни мои опити това да бъде наложено като практика, не се получи. Затова трябваше да го направим с административен акт“, обясни ресорният министър.

Тя е категорична, че с постановлението нито се налагат ограничения, нито квоти, каквито има например в Румъния и Полша и то от над две години.

„Макар и трудно български добри производители, които можеха да отговорят на изискванията на веригите, все пак успяха да намерят място на техните щандове и да имат реализация в България. Нито една мярка сама по себе си не можеше да реши нищо, но синергичният ефект от всички мерки, приложени заедно, все пак направи така, че да преодолеем първата вълна“, убедена е Десислава Танева.

Как фермерите ще излязат от втората вълна на COVID-19 обаче, предстои да разберем…