Сривът в производството на лавандула удари най-много добруджанската община Генерал Тошево. Именно в нея преди повече от 10 години започна създаването на насаждения с етерично-маслената култура. В момента на територията на общината се отглеждат 30 000 дка с лилавата билка. Те представляват близо 40 % от общия размер на площите с лавандула в цяла Добруджа, които по официални данни са 78 530 дка. 

Пътят на лавандулата: Къде свършва?

2020 г. се оказа изключително лоша и за лавандулопроизводството.

Освен COVID-19 и безпрецедентната суша, природата „подари“ на земеделските стопани ниски добиви, а пазарът – ниски цени.

Производителите успяха да извадят от 2 до 6 литра лавандулово масло от декар. Търговията с оскъдното количество масло не само не тръгна добре, но и се срина. Пазарът е мъртъв, а офертите за лавандулово масло са по 40-50 лв./кг. 

Тези цени са около 5 пъти по-ниски в сравнение с нивата от преди 2 години. През есента и зимата на 2018 г. един килограм от ценната течност достигна 250-280 лв. Тогава част от добруджанските производители задържаха маслото с мисълта да догонят 300 лв./кг, но не се получи. Това доведе до залежаване на стоката и невъзможност да се продаде днес. 

Трайното засушаване рефлектира и върху етерично-маслената култура, но по-сериозен е проблемът с неясния сортов състав на насажденията, обобщава Добрин Начев, един от първите производители на лавандула в община Генерал Тошево. Стопанинът отглежда 600 дка с лавандула, от които е добил средно по 5 кг масло от декар. 

Средният добив от лавандулово масло в Добричка област варира от 2 до 6 кг. Единици са стопанствата, които отчитат от отделни полета 10-12 кг/дка. Един килограм от гъстата ароматна течност се получава от 200 до 800-900 кг зелена маса. Рандеманът, тоест колко масло ще излезе от ожънатия лавандулов цвят, зависи както от климатичните условия, така и от самите насаждения - възраст, сорт, приложена технология.

Според Добрин Начев през последните години заради масовото залитане към лавандулата се появиха насаждения с неизяснени сортове, от които са получени по 1-2, максимум 3 кг масло от декар.