Към момента няма теч на гориво или на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб. Периодично се прави оглед на дъното на плавателния съд с техника и водолази и се вземат проби от морската вода в района и около кораба. Това съобщи областният управител на Добрич Васил Карапанчев.  

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по разтоварването на заседналия във водите на Черно море кораб „Vera Su“ поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване.

Започналата акция беше прекратена заради разсипване в морето на карбамид, за което сигнализираха както жители на Камен бряг и Тюленото, така и редица организации. 

При пренасянето на гранулираните торове чрез воден кран от единия към другия плавателен съд, част от товара попада в морето. 

Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ, уточняват от пресцентъра на ведомството. На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъдат пакетиран в чували по един тон всеки.

Пакетираният товар трябва да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки. Предложеният от Морска администрация метод, който е одобрен от МОСВ, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение и последващото им пренасяне с кран до баржата. На практика са били приложени коренно различни действия от одобрените.

Дейността по разтоварване на заседналия кораб е преустановена. Бурният вятър с пориви до 35 м/с вече вдигна 2-метрови вълни в морето.