Египетската държавна компания GASC проведе търг и купи 240 хил. тона хлебна пшеница на високи цени в Черноморския регион.
 
 
Търгът се проведе на 2 август, а по-голямата част от количеството ще бъде доставена от Русия – 240 хил. тона на цена 235,50-238,25 долара/тон. Останалите ще бъдат внесени от Румъния през септември на цена 238,22 долара/тон, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.
 
Средната експортна цена на руската хлебна пшеница се повиши за седмица с още 15 долара, като постави нов четиригодишен рекорд от 231,5 долара/тон (FOB, дълбоководни пристанища). Това е най-високата цена от края на 2014 г. досега. За последните четири седмици стойността на руската пшеница се вдигна с 34 долара/тон.
 
Поскъпване има и при ечемика. Увеличението е с 10,5 долара до 225,5 долара/тон.
 
Световният пазар на хлебно жито активно расте, подгряван от понижаването на прогнозите за зърнената реколта в Европа, засегната от сушата в северните и в централните райони на континента.
 
 
Германската асоциация на производителите Deutscher Raiffeisenverband публикува на 1 август прогноза за реколтата от пшеница в страната, като посочи 18,0 млн. тона или с 6,1 млн. тона по-малко в сравнение с миналогодишната. В същото време средният добив е паднал с 22% до около 600 кг/декар.
 
Анализаторите от френската Agritel също коригираха надолу прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС. Според тях количеството ще спадне от 139,6 млн. тона на 126,6 млн. тона, което е най-ниското равнище за последните пет години.
 
Допълнително напрежение на пазара предизвикват слуховете, че предстои забрана за износ на зърно от страни в Черноморския регион. В четвъртък миналата седмица излезе такава информация за Украйна, но след това тя беше опровергана от земеделското министерство на страната.