5 000 декара земеделски земи в района на русенското село Караманово са под вода след поройните дъждове в последните дни. 

Лошо време 

Само за последното денонощие в района са паднали 40 литра на квадратен метър, информира БНТ. Комисия обикаля района, за да установи размера на щетите и унищожените посеви.

Стопаните се притесняват, че ако продължи да вали, река Студена, която е в землището на селото, ще покачи нивото си и ще залее още обработваеми земи, засети с ечемик и царевица. Те настояват затлаченото речно корито да бъде почистено.

Емил Игнатов e засял 500 декара с ечемик, като 300 от тях вече са загубени.

„Не можем да го напръскам, трябва да се жъне по това време ечемикът, не можем да влезем да го ожънем, той си остава там. Това си е пълна загуба“, посочва стопанинът.

Напълно е преустановена дейността на завода за биокомпост, изграден с евросредства. Електрозахранването му е спряно, за да се избегнат инциденти.

Какво ще е времето през юни месец?

„Засегната е в много голяма степен готовата продукция, суровината също, която е на кота нула на площадката. Щетите са много големи. Ако върнем пет години назад, сме смятали в порядъка на 2,3 милиона лева“, подчерта Михаил Билев, председател на земеделска кооперация от селото. 

Земеделските стопани казват, че независимо от факта, че са направили застраховки на продукцията си, компаниите не им изплащат обезщетения. 

Те казвали, че не могат покрият щетите, защото се знаело, че нивите са покрай реката и често се наводняват. Така при всеки порой производителите трупат загуби, които остават за тяхна сметка.