Своя класация на вина направиха и посетителите на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“. Два дни те дегустираха продукти в конкурса „Изборът на потребителя“ в Международен панаир Пловдив, а победителите бяха обявени на тържествена церемония. Фаворитите на публиката получиха и златни медали, след като Панаирът възобнови тази традиция. За да се гарантират обективността на оценките, кастингът мина при строги правила - бутилките бяха двойно кодирани и обвити с плътна хартия, скриваща името на производителя и марката.

 

В раздел „Бели вина“ най-високият приз бе присъден на „Покрит мост Шардоне, 2013“ на „Винал“. Подгласници станаха “Спиритус Санктус – Мускат джиало, 2013“ и „Спиритус Санктус – Вионие, 2012“ на „Ивком трейд”. Златен медал при розовите вина грабна „Кинта Вал д Алдея Розе, 2013“, представено от „Вини Португалия“, а второ и трето място заеха „Розе от Каберне Совиньон,2013“ на „Винарска изба Сопот“ и „Solento Negroamaro, Розе 2010“ на „Ловико Лозари“. Новата винарна от Сопот спечели и златен медал в раздел „Червени вина“ с „Каберне Совиньон, 2013“.

 

На втора позиция е „Каберне Совиньон, 2011“ на „Ловико Лозари“, а на трета - „Спиритус Санктус - Сенсус Вер., 2011“ на „Ивком Трейд”. Конкурсът се проведе за четвърти път и отново даде възможност на производителите да разберат как се приемат техните марки от потребителите. Инициатори на надпреварата са Международен панаир Пловдив, Асоциация „Активни потребители“ и Националната лозаро-винарска камара. За партньорство в организирането на „Винария 2014“ специална грамота получи „Ферерри груп“.

 

„От няколко години сме тук и щандът ни става все по-голям, защото резултатите от участието са хубави“ – така собственикът на компанията Маурицио Феррери благодари на Панаира за отличието. Грамоти за партньорство в провеждането на Международната изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2014“ бяха дадени на Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Сдружение „Българска асоциация на професионалните готвачи“, която прави уникалния Гурме салон.

 

Сред отличените бяха „Бългериън фейр сървисис“, организатор на изложбата „Вкусовете на Италия”, и Националната асоциация на децата и младите хора с диабет за прояви, свързани с профилактиката на опасното заболяване. За принос в Международната изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“ грамота взе фирмата „Вера 94“.

 

През тази година се отчита и голям интерес към технологиите, техниката, оборудването и материалите за лозарството и винарството, които са представени на тазгодишната „Винария“. Изложенията продължават до 5 април в Международен панаир Пловдив.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!