Португалия пое председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в особено труден момент. А именно когато пандемията от COVID-19 и нейните социално-икономически последици представляват безпрецедентно предизвикателство за ЕС и всички държави членки. Освен това председателството трябва да се справи и с реформата за новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

С хиляди евро: Помагат за продукти със специфичен характер

“Ние имаме визията, програмата и финансовите инструменти, за да тръгнем заедно по пътя на надеждата, увереността и достоверността. Мотото на председателството ни е: „Време за резултати: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“, коментираха от председателството на ЕП.

Реформата на ОСП

Една от целите на председателството е да приключи реформата на ОСП. Преди дни земеделският министър на Португалия Мария до Се Антунес коментира:

“Нашата цел е през следващите шест месеца да финализираме новата ОСП, която е от решаващо значение за устойчивостта на селскостопанския сектор. Следващият програмен период ще осигури справедлив преход към по-екологична архитектура и по-високи доходи за фермерите, което пък ще гарантира храна за потребителите на справедливи цени”.

ЕК предложи общо финансиране за следващите 7 години в размер на 391,4 милиарда евро в текущи цени - 290,7 милиарда евро в текущи цени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ – директни плащания и пазарни разходи) и 100,7 милиарда евро в текущи цени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

От 1 януари 2021 г. ОСП на ЕС се прилага по преходните правила. Този период ще продължи 2 години, до 2023 г., когато се очаква преговорите за реформата да бъдат приключени и съответно одобрени от Парламента и Съвета. Преходният период има за цел да даде време на държавите членки на ЕС да се адаптират към новите правила и да подготвят земеделските производители за тях.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg