Таван на плащанията ще има, но ние трябва да внимаваме, така че да не разбием и основополагащи структурни предприятия, защото българските земеделци се конкурират с останалите производители. Това каза земеделският министър Румен Порожанов, по време на среща с фермери в Перник.
 
 
„В момента има един доста рестриктивен вариант, който е заложен от Европейската комисия (ЕК). Отделно Европейския парламент (ЕП) в своето становище даде малко по-различен нюанс, но акцентът в новия програмен период трябва да стъпи върху малките и средните фермери. Таван ще има, но трябва да сме внимателни. В България земеделците се конкурират най-вече с Украйна и Русия“, обясни Порожанов и добави, че в новата Общата селскостопанска политика (ОСП) плащанията за младите фермери ще бъдат увеличени.
 
Членовете на земеделската комисия в ЕП приеха преди дни първите два доклада за реформата на ОСП след 2020 година. С това евродепутатите приеха и таван на плащанията от 100 000 евро. 
 
„Ние ако сложим таван до 100 000 евро, това ще бъде елемент на стратегическия план“, добави земеделският минитър. 
 
По думите му в момента все още се подготвят зададените SWOT анализи.
 
„Освен, че се опитваме да направим рамката за подпомагането на земеделците, много са темите относно административното обслужване, което вие полчувате. Има много трески за дялане. Истината е, че го няма необходимия капацитет. И в момента в БАБХ имаме свободни бройки, но не можем да намерим хора“, добави Порожанов.