Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов призова всички собственици на домашни прасета да ги регистрират по най-бързия начин.
 
 
Тази сутрин той направи оглед на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра и проведе срещи със земеделски производители във връзка с мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС). 
 
Румен Порожанов припомни, че в село Бозвелийско пробите за АЧС са отрицателни и апелира към стопаните, които имат домашни прасета там, да ги усвоят по най-бързия начин.
 
„На сайта на Българската агенция по безопасност на храните е публикувана подробна информация всички нерегистрирани задни дворове или домашни стопанства с прасета да бъдат регистрирани по най-бързия начин. Важно е това да се направи, за да има по-голяма биосигурност, тъй като е възможно болестта най-лесно да се генерира там“, каза министърът, цитиран от МЗХГ.
 
 
Неговата оценка е, че има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Служителите от всички пунктове по границата изземват продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо, слагат ги във фризери, а след това се унищожават. 
 
Румен Порожанов се срещна с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо, за да обсъди потенциалните заплахи от заразата, обезщетенията и транспортните коридори, когато в една област има инфекция и са наложени ограничения за движението на животни.
 
Тези въпроси се очаква да бъдат разгледани и на централен епизоотичен съвет. На срещата днес присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов.
 
 
Също днес Румен Порожанов ще проведе и срещи в Букурещ за координиране на борбата с АЧС с неговия румънски колеги Петре Дея и с министъра на водите и горите Йоан Дене. 
 
„Румъния има практика на гонки на диви прасета, които създават възможности те да бягат в най-различни посоки, включително и в български територии", посочи министър По думите му това е един сериозен проблем, свързан с разпространението на болестта.
 
По негова информация вече е имало един случай, в който диви прасе от Румъния са се насочили към България, но оградата е изпълнила функциите си и е успяла да спре нахлуването им у нас.
 
„Едно от исканията ще бъде спирането на тези гонки на прасета. Ако това е невъзможно ще искаме да се определят дни, в които това се прави, за да може ние тук да си направим пост, който да наблюдава и да взема мерки“, каза още той.