Субсидиите за подпомагане на животновъдите по схемите за обвързана подкрепа да бъдат изплатени още през октомври. За това работят Фонд Земеделие и Земеделското министерство, заяви в интервю за Стандарт изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов.
 
„Намеренията ни с МЗХ са плащанията за обвързаното производство в млечния сектор да извършим през втората половина на октомври. Заявленията вече са направени, има изисквания за поддържане на стадата между 80 и 100 дни, които просто трябва да бъдат изпълнени. В момента, в който изискуемите критерии бъдат покрити, ще стартираме обработката на плащанията, като тук вече сме в тясна връзка с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), където са регистрите на подлежащите на плащане животни“, посочи Порожанов.
 
По думите на директора на ДФЗ сектор "Животновъдство" има своите проблеми, но той е приоритетен в подпомагането през последните години както през държавните помощи, така и в ПРСР. „По мярка 4.1 много от проектите в животновъдството ще бъдат ранкирани с повече точки. Така че държавата подпомага доста по-добре секторите, както с национални, така и с европейски средства“, посочи Порожанов. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!