В петте села, където беше чумата сред животните, всичко беше потвърдено от френска лаборатория. При аутопсии в Шарково имаше положителни проби. Направихме проби и на разширения 20 км диапазон. Доволни сме, че там няма зараза. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред бТВ.
 
 
Той отбеляза, че общо са взети над 8000 проби, като не всички са обработени. Това трябва да стане до края на седмицата, така че поетапно да започнат животните да се пускат на паша.
 
Той посочи, че собствениците на убитите животни са обезщетени. В Шарково имало положителни проби, а в Болярово в едно от стадата се получил съмнителен резултат. „Затова предложихме втори проби. Те отказаха, което е нарушение на закона”, каза той. Собственичката на стадото Ани Петрова отказала. Тя има 203 животни. Жената заяви пред бТВ, че вече 60 дни гледа животните след пробата и всички са здрави, а срокът на карантината е 20 дни. Тя посочи, че няма симптоми на болно животно.
Ани обърна внимание, че не е допуснала ветеринарите да вземат втора проба, защото е загубила доверие в тях. 
"Откъде мога да бъда сигурна, че няма да ми манипулират пробите?", каза тя. 
От своя страна, съпругът на Ана - Тодор каза:
"Искам да попитам г-н Порожанов, оттук нататък какво правим?". 
 
„Отчетохме чисто комуникативни грешки, макар че провеждахме срещи”, оправда се Порожанов. Той заяви, че не се притеснява от прокурорска проверка в агенцията по храните, на която е принципал.
 
 
Той коментира и казуса със спряната от премиера Бойко Борисов обществена поръчка за купуване на тестове за чума за 330 хил. лв., спечелена от компютърната фирма „Глобул вижън 2018". „Премиерът е прав, правилно беше спряна”, каза Порожанов и добави, че евентуалната оставка на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев, ще бъде изговорена с премиера. 
 
Другата актуална заплаха – Африканската чума по свинете, която настъпва от север също беше коментирана от Порожанов. 
На границата с Румъния се поставя ограда. 
 
Снимка:МЗХГ
 
„Оградата по границата с Румъния заради чумата поскъпна, защото се взе решение да се сложи допълнителна мрежа. Последното огнище на чумата в Румъния е на 15 км от Силистра“, припомни  Порожанов, като добави, че изграждането на съоръжението ще излезе около 1.1 млн. лв.