Жътвата е нещо специално за българското земеделие. Очакваме много хубава реколта. Ще бъдат реколтирани към 11,5 млн. дка пшеница.
 
 
Очакват се добри добиви, като над 88% от посевите са в много добро и добро състояния. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на националното откриване на жътвената кампания, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
„Пропадналите площи са 0,1% за пшеницата, 0.1% за ечемика, а при рапицата са 0,3 % от общо засетите площи, независимо, че имаше проблеми заради климата. Миналата година ударихме 6 млн. тона зърно и тази очакваме пак да сме около 6 млн. тона  и може би ще ги надхвърлим“, посочи Порожанов.  
 
Преди няколко дни на съвета на министрите на земеделието в Брюксел комисарят Фил Хоган представи ситуацията на зърнения пазар в Европа, като цяло. 
 
„От данните стана ясно, че има проблеми с климатичните условия в Украйна и в Русия, което означава, че техните добиви няма да бъдат така добри, а те са огромни производители. Очакваме българската пшеница и тази година да бъде с много добро качество и като цяло едва ли ще има проблем с реализация. Нашите земеделци вече имат опит и имат възможности да реализират“, посочи министърът.