Резултатите на сектор земеделие - най-добрата реколта пшеница, ечемик, царевица, с едни добри ценови равнища. Това е нещо, което не се постига за 1 година, а с надграждане, с модернизация, опит. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на официалното откриване на Шестата национална среща на земеделските производители, която започна днес в Златни пясъци и на която Фермер.БГ е медиен партньор. 
 
 
По думите му земеделието вече е водещ бизнес в страна. Министерството на земеделието има ясни отношения с фермерите, без популизъм. Когато нещата са ясни, може да се даде възможност всеки да направи корекции, добави министърът.
 
Той обърна внимание на недоволството в сектора относно правилата и наредбите, които бяха приети  и най-вече към Наредба 3. 
„Изискванията бяха приети да има прозрачност, да има субсидии само за реализирана продукция и който не отговаря, няма как да получи подпомагане. В рамките на дебата за Наредба 3 леко ще облекчим условия, но няма да отстъпим от това, че трябва да се  подпомага само светлия бизнес“, заяви категорично министър Порожанов.
 
Той отбеляза, че е нормално да им лек спад в цената на млякото, като това се случва и в Европа, но според него това положение ще се стабилизира през април и май. 
 
 
Румен Порожанов открои и поземлените отношения като важна тема за българските земеделци. 
„Трябва да представим единен законодателен акт. Дали ще е закон или кодекс, ще го решим впоследствие, но ще търсим вашата подкрепа да изчистим противоречията по тези няколко закона и да има ясна регулаторна рамка“, каза агроминистърът. 
 
Той посочи, че по време на първите два съвета на земеделските министри, в рамките на българското председателство ще е важно да се дебатира каква да бъде структурата, ще има ли съфинансиране на директните плащания, а също така съветът на министрите трябва да излезе  с такава позиция, която да направи така, че най-голямата политика на ЕС – ОСП, да бъде добре финансирана. 
 
„Въпросната финансова дупка около 18-20 млрд. евро трябва да бъде компенсирана. Не случайно много от страните-членки са на мнение, че трябва да има увеличение на вноската, което да е от около 1,1% или 1,2%. Това ще зависи от анализите и политическите решения, които ще се вземат“, добави Порожанов.  
 
Той подчерта, че сектор „Плодове и зеленчуци“ безспорно трябва да продължи да бъде подпомаган чрез схемите за обвързаната подкрепа.