Нашите производители са готови за големите пазари. Много от тях изнасят и на американския, и на европейския пазар. Самите производители си имат собствена маркетингова политика и в рамките на асоциациите имат вътрешно взаимодействие.
 
 
Това, което можем да направим от министерството е, да ги насочваме към добри пазари. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти в Берлин по време на изложението „Зелена седмица“. 
По думите му след посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия, от кралството са поискали информация за продуктите, които България произвежда и от наша страна натам са заминали съответните сведения. 
 
„За нас е важно в момента там да се отвори и посолството ни, за да има и търговско аташе. Към момента ние ще предоставим на всички наши производители опциите и възможностите как да се регистрират и автоматично да бъдат канени на всички търгове в Саудитска Арабия за внос на ечемик, на пшеница, защото те са вносител и на фураж. Оттук нататък те трябва ад си направят регистрацията, но ако някой има проблем, ще му помогнем“, каза министър Порожанов. 
 
Снимка: МЗХГ
 
Той съобщи, че по първоначални, но не окончателни данни стокообмена е трайно с положително салдо – около 1,2 млрд. евро. 
„При износ 4,5 млрд. лв., 3 млрд. лв. е вносът на хранителни и селскостопански продукти. Тук трябва ясно да отчетем, че най-големите експорти експозиции са зърнените култури.
 
България изнася 4,5 млн. тона зърно. Това, което  е важно за нас е да се изнася с по-висока принадена стойност и за това помагат инвестициите, които се направиха с фондовете на Европейския съюз. Но международният пазар е изключително тежък и конкурентен“, добави министърът.  
 
Той спомена и какво е развитието на договорките с Турция за износ на живи животни. 
„В момента се уточнява сертификатът за нодуларния дерматит. С турския министър се разбрахме да направим нещо като екшън план и след като приключи кореспонденцията, която в момента се случва между нашата агенция по храните и  тяхната структура, вече ще водя разговор с него“, обясни Порожанов.