Индикативният график за мерки по Програмата за развитието на селските райони (ПРСР) ще бъде факт до края на седмицата. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 
 
 
По думите му винаги е имало предвидени мерки за младите стопани. „Ще има втори прием за младите земеделски стопани“, каза министърът. 
 
В мерките винаги има риск от нереализиране на проектите и забавяне в изпълнението на програмата като усвояване. 
 
„Затова ние предложихме да се направи едно наддоговаряне, което да бъде в размер на 45 млн. лв. - 50 млн. лв. Това наддоговаряне беше направено. Министерството прецени то да бъде под условие. Аз не бях много щастлив с това, защото можеше много по-чисто да го направим. Това подусловие създава много административни трудности. В момента тече самото изпълнение и разплащане по проектите“, обясни Порожанов и допълни, че не разполага с данните към момента и не може да каже колко точно са разплатените проекти. По думите му обаче плащанията са започнали още преди няколко месеца, когато той беше начело на ДФЗ
 
„От над 1000 проекта, които са договорени, в близо 84% има земеделска техника. Това е производство на земеделска продукция“, заяви министърът. По думите му положението е подобно и във втория прием, който в момента е в ход на разглеждане от ДФЗ. 

Министърът добави, че заедно с ДФЗ ще направят анализ и в момента, в който се договори вторият прием, ще се направи още сега наддоговарянето. 
 
 
„Анализът ще покаже с колко милиона ще може да се увеличи и да бъдат контрактовани тези проекти. Но източник на инвестиране в техника не е само тази програма, такива са и директните плащания. Това са субсидии, които подпомагат дейността. Те подпомагат финансовия стабилитет на фирмите. Той не може да се поддържа на високо ниво, без да има техника“, отбеляза Порожанов. 
 
Той допълни, че 6% от печалбата от 10-те процента данък върху печалбата може да бъдат преотстъпени, ако те бъдат инвестирани. 
 
„Именно почти всички предприятия инвестират в техника. Но сигурно има какво още да се желае като ниво на техника. Винаги има по-добри, по-можещи и по-рентабилни производители. Все пак има добра основа в тая посока“, обобщи Порожанов. 
 
Той обърна внимание и на кризата за кадри в сектора. 
 
 
„Това, което аз ще се стремя да направя, е министерството да заработи и да влезе в оборот, който да обслужва сектора. Администрацията е много тежка и с нея трябва да се работи. Нашият стремеж е, независимо от капацитета, тези хора да работят ефективно“, обясни министърът.  
 
Той посъветва земеделските стопани да внимават кой им пише проектите, за да стане той добър и да е допустим за финансиране. 
Порожанов подчерта, че задължително ще има още заместници, но кои точно ще са те ще реши правителството. 
 
Министърът обърна внимание и на темата за бюджета за новия програмен период. 
 
„Темата е интересна и този бюджетен комфорт няма да е такъв, какъвто досега. Параметрите за разходи ще бъдат намалени.
 
Много е важно този намален размер да отиде все по-ефективно в подпомагане на сектора“, обясни Порожанов и допълни, че трябва внимателно да се види каква ще е политиката на финансиране и България ще защитава интересите си.