В интервю за най-голямото френско земеделско издание Agra Presse, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов говори за първите два месеца на българското председателство на Съвета на ЕС.
 
 
По думите му,  от дебатите за ОСП става ясно, че той и останалите министри в ЕС са съгласни бюджетът на „единствената стабилна и наистина структурирана политика“ да се запази. „Намаляването на средствата за ОСП би било опасно“, категоричен е българският министър. По думите му това би било истинско разтърсване за селскостопанския сектор, което може да доведе до липса на конкурентоспособност и да причини  икономически и социални проблеми.
 
Порожанов споделя, че по време на съвета е обсъдена и горната граница на директните плащания на големите производители. „Тези разисквания са много плодотворни и се надявам до март –април да завършим консултациите по между си и да представим резултатите пред ЕК и обществото“.
 
 
Попитан дали според него е необходимо да има законодателство, което да защитава дребните търговци и производители Порожанов отговаря:
 
"Трябва да разработим правила, които да регулират разпределението на добавената стойност в хранителната верига, тъй като най-засегнати са производителите. Би било добре да се предприемат стъпки, за да се гарантира, че интересите на производителите, които носят най-голяма отговорност в хранителната верига, са защитени. Ние, министрите на земеделието в ЕС чакаме предложението на Комисията за разрешаване на проблема. Бихме искали регламентът да бъде приет от текущия мандат на Парламента, което би било добър сигнал за фермерите. За да бъде успешен този регламент, всяка страна би следвало  да бъде отговорна за справедливото разпределение на печалбата в сектора . Това е много важен регламент, който ще бъде трудно да се приеме, но поздравявам смелостта на Комисията".
 
По отношение на приоритетите за развитие на българското земеделие Порожанов  споделя, че в краткосрочен план се подготвя законодателно предложение за борба с градушките.
 
„Аз и моят екип работим за това България да бъде страна със съвременно селско стопанство, в която се прилагат най-добрите практики на ЕС, категоричен е министърът.