Овцевъдната ферма на Ани Петрова и Тодор Димитров от Болярово ще загуби статута си на животновъден обект. 
 
 
„В момента това е животновъден обект, който не отговаря на абсолютно никакви изисквания“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред Нова ТВ, като допусна, че е възможно този статут вече да е отнет. При това положение стопанството трябва да бъде затворено.
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви на 18 юли, че фермата е огнище на чума по дребните преживни животни. Според министър Порожанов първите кръвни проби от овцете там „клоняха между съмнителни и положителни“. 
 
Заради недоверие към ветеринарните власти стопаните и група граждани доброволци не допуснаха вземането на повторни проби. Стадото остана единственото в Болярово, което запази овцете си при масовата евтаназия на животни в 10-километровата зона около първичното огнище на чума в ямболското село Воден.
 
През последните пет дни 11 овце от фермата на Ани и Тодор умряха по неизвестни засега причини. Според стопаните те са загинали от преяждане със зърно, след като са успели да влязат в зоната за хранене в стопанството. Вчера фермерите допуснаха екип от трима ветеринарни лекари да вземе проби от едно от умрелите животни, но не позволиха кръвни тестове на живи овце.
 
 
„Задължително е да се вземат кръвни проби от самото стадо“, коментира Румен Порожанов и допълни, че сега то няма ясен здравен статус. 
 
По тази причина не може да се вдигне забраната за движение на продукти от овце и кози, въведена от Европейската комисия за седемте общини, в които през юни и юли беше открита инфекцията чума по дребните преживни животни.
 
Късно във вторник БАБХ съобщи за вандалски действия на граждани в Болярово срещу ветеринарните власти. Лекият автомобил на БАБХ е бил обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол, съобщиха от Агенцията.
 
Експертите са били обиждани и заплашвани от неизвестни организатори, а представителите на областната управа са били възпрепятствани да влязат в сградата.  
 
„След вандалския акт БАБХ е получила съдействие от полицията и е успяла да влезе в обекта (фермата на Ани и Тодор – бел. ред), като експертите са успели да вземат проби с цел установяване на причината за смъртта на животните“, допълниха от Агенцията по храните.