„Много бихме искали да направим 20 км зона около идустриалните свинеферми, в която няма прасета в заден двор, защото там няма никаква биосигурност“, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Народното събрание.
 
 
В рамките на парламентарния контрол той обясни какви мерки предприема държавата срещу Африканската чума по свинете (АЧС). Сред тях са силният граничен контрол, забраната за внос на храни за лична консумация от чуждестранните туристи и изграждането на телена защитна ограда с дължина 133 км по сухоземната граница с Румъния само за 45 дни.
 
„Мога да ви уверя, че в момента няма движение на животни от Румъния. Няма разкъсвания на оградата и няма движения нито на дива свиня, нито на домашни животни. В Белгия вече над 6000 диви свине са унищожени. Ние предприехме всички необходими мерки, които са стандартни за ЕС. Изземаха се храните от туристите. Това е основен вектор за разпространение. Друг вектор е фуражът“, обясни Румен Порожанов.
 
Единственото засега огнище на чумата у нас в село Тутраканци е ликвидирано, а пробите, взети от домашни свине в близкото село Бозвелийско са отрицателни.
 
Снимка: МЗХГ
 
Народният представител Пенчо Милков алармира в своя въпрос, че проби от отстреляни диви прасета се бавят в националната лаборатория в София по 35 дни. През това време животните стоят във фризери и вече няма място за съхранение.
 
„Готови са резултатите от 1100 проби, взети от ловния излет онзи ден. До момента всички са отрицателни, което ни даде основание малко да либерализираме лова. Допускаме гонка, но без кучета, тъй като те карат прасетата да стават много по-агресивни“, уточни министърът.
 
У нас има 62 свинекомплекса, в които се отглеждат около 400 хил. животни в момента. В годината се сменят три цикъла, така че прасетата стават 1,2 милиона. 
 
„Индустриалните ферми правят всичко възможно за биосигурността, но болестта може да мине по различни начини, включително и чрез фуража“, допълни Румен Порожанов.