След поройния дъжд и градушка, които паднаха през миналата седмица сега допълнителни притеснения за земеделските производители създават и метеорологичните прогнозите за студено и дъждовно лято.

 

Земеделския производител Игнат Ангелов председателят на Регионалния съюз на земеделските кооперации в Свищов заяви, че  в региона нанесените щети са сериозни. Според думите му все още не могат да се установят напълно нанесените щети по земеделската продукция, тъй като заради големия дъжд не може да се влезе в блоковете, но има места, където посевите са унищожени на 100%. „Градушката пречупва слънчогледа и царевицата, уронва класа на есенниците, а пороят извлича горния слой почва” – коментира Ангелов. Той поясни, че такива случаи има в селата Козловец, Българско сливово и Царевец.

 

Според Игнат Ангелов след природното бедствие сега, ако се сбъднат и прогнозите на синоптиците за студено и дъждовно време до края на месец юли, „това ще означава трудна жътва, некачествени семена и отново вторични загуби от реколтата за тази година”. Част от селскостопанските посеви в свищовски регион не са застраховани и стопаните им ще претърпят големи загуби след падналите пороен дъжд и градушка. В част от блоковете има унищожена на 100% селскостопанска продукция, но пълният размер на щетите тепърва ще се установява. „Там, където имаме застраховка на културите, ние разчитаме на оценка и обезщетение от застрахователните компании” – поясни Ангелов. Той обаче смята, че не всички засети площи са застраховани. „Закъсня изплащането на субсидиите и поради липса на финансови средства не всички култури са застраховани” – каза Ангелов. Той уточни, че по-малката част от Земеделските кооперации в свищовски регион не са успели да застраховат посевите си.

 

На фона на обилните дъждове през последните дни в различни части на страната, в Пловдивско почвата е суха и застрашава пролетните култури – слънчогледа и царевицата, председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. В Пловдивско не са падали нито дъждове, заради което почвата е суха, отсъстват и градушки, характерни от последната седмица, които да застрашат зърнената реколта. Заради липсата на вода в почвата някои от засетите култури в Пловдивско тази година все още не са поникнали, обясни Вукодинов.


Очаква се, че тази година зърнената реколта в Пловдивско да бъде на нивото на тази от миналата година, прогнозира още Вукодинов. Всичко зависи от метеорологичните условия през следващите два месеца. За пролетните култури все още е рано да се даде прогноза за очакваната реколта.