Да се приспадат ли разходите за заплати и осигуровки при налагането на таван за директните плащания на площ или не – това е въпросът. Министерството на земеделието последно предложи праг на подпомагане до 100 000 евро на стопанство с приспадане на разходи за заплати, но окончателно решение все още липсва.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Някои браншови организации са готови вече със своите становища. Сред тях е Национална био асоциация (НБА), която се изказва категорично против приспадането на тези разходи. Ето и какви са техните доводи.

По време на 18-ото заседание на Тематичната работна група на 17 януари бе обсъждана злоупотреба от страна на някои земеделски стопани, които надписват разходи за заплати. Практиката е позната от 2015 г. досега. Говори се за заплати от по 20 000, 30 000 и 50 000 лв. месечно, които целенасочено се завишават и впоследствие се изплащат от ДФЗ на бенефициента. По този начин се заобикаля таванът на плащания, който се прилага и в този програмен период. 

До думите на биопроизводителите схемата е следната. Земеделският стопанин изчислява какво е евентуалното му намаление в резултат на тавана на плащанията – например 200 000 лв. Той предприема целенасочено назначаване на служители, подписване на договор за управление и контрол, както и драстично увеличение на заплатите на вече съществуващи служители. 

По този начин се акумулират разходи от фонд „Работна заплата“ в размер на 200 000 лв. годишно – толкова, колкото е наложеният таван, като те се възстановяват от ДФЗ. Впоследствие вече изплатените високи заплати или са по сметките на свързани лица, или се изтеглят в брой и се връщат обратно към работодателя. 

Според НБА е учудващо, че в ДФЗ не е приета методика за намаление и/или отказване на плащанията, когато се установи, че са представени разходи за заплати, които не отговарят на реалните пазарни условия. 

Производители: Тази схема за заобикаляне на таваните на плащания е много добре замаскирана под идеята за приспадане на разходите за заплати. 

Освен това не е тайна за никого, че съществува изкуствено раздробяване на големи стопанства, които попадат в обхвата на таваните на плащания.

От Асоциацията посочват, че са налице два основни факта, които противоречат на правилата на Световната търговска организация (СТО) и прилаганите политики в ЕС:

•    Деформира се пазарът на труда. Когато едни бенефициенти получават правото на празен чек в разходите за заплати, без държавата да има право на корекция и им покрива тези разходи, те се явяват изключително конкурентоспособен работодател, който привлича чужда работна сила; 
•    Поради факта, че на няколко огромни стопанства се признава правото на възстановяване на разходите за заплати, няколко други десетки хиляди стопани са лишени от достъпа по мерките на субсидирана заетост, като 60/40, посочват браншовите представители.