Една от най-модерните овцеферми в Плевенско - тази на Галина Мирчева, редуцира стадото си. Причината е повече от ясна - високите разходи и невъзможността на фермерите да се справят с тях. Въпреки трудностите обаче, не иска да се отказва от това, в което вярва и обича.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Галина Мирчева се грижи за собствена овцеферма с 900 животни в плевенското село Петърница, селектира стадото си, обработва и поддържа 3500 дка земеделска земя и ливади. Отглежда овце от породата Асаф, като има и животни от породата синтетична популация българска млечна (СПБМ). 

Младата дама продава 200 овце от стадото с животни от породата синтетична популация българска млечна. Всички животни са под селекционен контрол и са със сертификати. Средната им млечност е 1,7 литра. Синтетична популация българска млечна овца е най-многобройната, най-широко разпространена и една от най-новите български породи овце. Тя е предназначена за добив на вълна, мляко и месо.

Галина обяви животните си за продан в една от животновъдните групи във Фейсбук.

“Не спирам да се занимавам с животновъдство, но малко ще намаля бройката, за да не се откажа”, коментира Мирчева.

Проблемите пред сектора са много и всички животновъди ги знаят.

“На мнение съм, че ние самите можем да си помогнем! Първата стъпка е обединение в една обща кауза - да съхраним българското овцевъдството. А как става това? При поредният проблем всички до един, там, пред лицето държава. С овцете и гегите, но заедно и единодушни, за да ни чуват! Докато си траем и поотделно само се оплакваме, няма кой да ни чуе”, заключи Галина Мирчева.