През 2014 г. реализирахме дългогодишната мечта на майка ми да направим Медена къща, която да популяризира както живота на пчелите и продуктите, които произвеждат, така и значението им за човечеството, сподели пчеларят от Добруджа Полина Милчева за Агри.БГ.

Пчеларството – мисия за три поколения добруджанци

Строителен инженер по образование, преди 5 години тя се връща заедно със семейството си в родния Добрич, за да се присъедини към пчеларския бизнес на родителите си. Закупуват имот в село Прилеп и създават музей на пчелите. Влизайки в неговия двор, погледът веднага се спира върху различни пчелни жилища – каменна пещера, дънер, хралупа, плетен кошер. 

„Поставили сме два стъклени кошера, в които може да се наблюдава животът на пчелите. Имаме и дървен мечок в реален ръст, който също е заселен с пчели и функционира като кошер. Правим демонстрации и работилнички. Посрещаме различни гости, но основната ни целева група са младите семейства и децата, защото бъдещето е в техни ръце,“ категорична е Милчева.

В момента двете поколения пчелари стопанисват около 220 кошера по хълмовете на Натура 2000. 

„Преди бяха пет пчелина. Единият го преместихме, защото беше близо до обработваеми площи и всяка пролет имахме проблеми с натравяния. По тази причина сега всички кошери са в района на селата Батово и Прилеп – зона от Натура 2000,“ обяснява пчеларят.

Производителите нямат намерение да увеличава кошерите, тъй като си имат достатъчно работа и искат да се грижат за тях по най-правилния начин. 

„Реализираме продукцията си само на фермерски пазари и на място в Медената къща. Контактът е директен. Клиентите ни познават. От най-отговорните участници сме на Фермерски пазар Варна от самото му начало преди пет години. Участваме и на Фермерски пазар Добрич, който стартира преди две години, и на някои по-големи издания в София,“ разказва Милчева.

Пчелините са горски. Събират мед от акация, липа, магарешки бодил, горски букет, лавандула.

 „Зимата беше топла, което не е добре за пчелите, защото те са по-активни и бързо привършват запасите. В началото пролетта беше суха и нямаше достатъчно нектароотделяне от пролетните растения. След това започнаха дъждове, акациевата паша беше леко компрометирана. Събрахме, но малко. През лятото пък се засуши. Като цяло не беше драматично, но годината бе трудна,“ коментира пчеларят от Добричко.

В резултат на климатичните аномалии добивите на семейството са с 15% по-ниски. Разходите им обаче не са намалели и за да ги покрият, са били принудени да вдигнат крайната цена на продуктите. Въпреки трудностите обаче пчеларите продължават напред, като планират нови изненади в своята Медена къща.