Комисията по земеделие прие на последното си заседание предложенията за легализиране на преработката на индустриален коноп. 

Надежди за възраждане на скъпата конопена индустрия у нас

Измененията са заложени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. 

Депутатите от комисията разгледаха и одобриха два сходни законопроекта. Единият внесен от "Демократична България", а другият от "Продължаваме промяната".  

Проектът на "Демократична България" предвижда позволяване на преработката на такъв коноп, в който съдържанието на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол е под 0.3%. 

От "Продължаваме промяната" искат да се разреши отглеждането на растения от рода на конопа, предназначени за производство на продукти без психоактивно действие, но със съдържание под 1 тегловен процент на тетрахидроканабинол.  

Идеята и на двата законопроекта е това да се случва след разрешение на министъра на земеделието. В крайна сметка какво точно ще бъде легализирано, ще реши пленарната зала.  

Законопроектът на "Демократична България" бе представен от Албена Симеонова, която поясни, че става въпрос за индустриален коноп, който в момента е разрешен за отглеждане, но не е разрешен за преработка. "Конопът е култура, която не се нуждае от прилагане на пестициди, което комбинира с европейската зелена сделка. 

Конопът е култура, която не се нуждае от напояване. Коренът на конопа спомага за облагородяване на почвата. Не на последно място конопът пречиства въздуха", изтъкна Симеонова. 

Иван Христанов обясни, че законопроектът на "Продължаваме промяната" е по-елегантен и по-тесен от този на "Демократична България" и постига същите цели. 

По думите му той ще позволи производителите да бъдат конкурентоспособни. "Въвеждането на гранична стойност от 1 тегловен процент е в рамките на допустимите граници", смята Христанов.  
Румен Христов поясни, че подобен законопроект е гледан в 43-ия парламент, тъй като е имало съмнение как ще бъде посрещнат в обществото.  

"Истината е, че това е една традиционна за България култура. Това е една култура, която може да се ползва за много неща. Ще подкрепа законопроекта, въпросът е да помолим вносителите и Министерство на земеделието, които ще изпълняват този закон, да обясним на обществото какво се случва", смята Христов.  

В рамките на дискусията от Министерство на здравеопазването изразиха притеснение по отношение на промяната на дефинициите за конопа, тъй като според тях това може да доведе до занижен контрол. Те изразиха притеснения, че индустриален коноп може да се използва не по предназначение. 

През лятото на 2022-а година - в предходния Парламент, на първо четене бяха приети подобни промени, но те така и не стигнаха до пленарната зала.