Държавната помощ за намалена акцизна ставка на газьола за първично селскостопанско производство ще се изплаща директно под формата на парични средства, а не чрез предоставяне на ваучери за закупуване на гориво. Помощта обаче все още е в процес на съгласуване и чака одобрението на Европейската комисия – дали може или не може да се прилага, заяви по време на Националната среща на АЗПБ Дора Ненова, директор на Дирекция държавни помощи и регулации в Земеделското министерство, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
В новата схема е заложено помощта да се изплаща след приключване на календарната година, в която са извършени механизирани дейности в първичното селскостопанско производство
 
Друга новост, заложена в прилагането на схемата, е да не се изисква дневник за извършените мероприятия.
 
Бенефициентите ще подават само едно заявление и помощта ще бъде изплащана наведнъж от Агенция Митници директно по банковите сметки на всеки фермер.
 
Дора Ненова посочи, че методиката за средните разходни норми по култури и животни е осъвременена с актуализирани данни. Заложени са и нови ставки по различните направления на помощта.


София БЕЛЧЕВА