Добре е, когато се говори за подпомагане в милиони. От устата на държавниците звучи гръмко, а в очите на животновъдите е прах. Така се случва и с дълго чакания de minimis, който изненада с ниски модулирани ставки. Те бяха и капката, която преля чашата на търпението и накара 11 животновъдни организации да излязат с обща декларация до премиера.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Сред тях не са НОКА, които тепърва ще имат заседание на Управителния съвет. Но и стопаните с дребни преживни животни останаха разочаровани от ставките и все още очакват адекватна намеса от страна на държавата.

„Това, което в момента се предлага като помощ специално за дребните преживни животни, е прах в очите. Една ставка от 11 лв. на глава животно е все едно една бала и половина люцерна“, изчислява Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Ясно е защо ресорното министерство предложи модулация – за да има повече за по-малките ферми. 

„Но когато ресурсът е такъв мижав, се губи замисълът на всичко. Тоест в момента нито за малките има добро подпомагане, нито за големите. В крайна сметка тази криза се отразява еднакво на всички“, коментира Караколев за БНР.

За да има смисъл от подобно подпомагане, овцевъдите и козевъдите се нуждаят от de minimis от порядъка на 30-40 лв. на глава животно. За да се оправдаят с ниските ставки, от Министерството на земеделието са обещали в рамките на следващите два месеца да бъде изплатена и Ковид помощта. 

„Идеята е тя да се изтегли още сега, за да може адекватно да компенсира по-ниския de minimis. От Министерството заявиха, че Ковид помощта тази година е с увеличен бюджет от 111 млн. лв. Това е с 40 млн. лв. повече от миналата година. Но да не забравяме, че тя не е само за животновъдство, а и за плодове и зеленчуци, вероятно и за други сектори“, припомня браншовият представител. 

Друг парадокс е облагането на кризисната помощ по de minimis с данък печалба. Тоест на животновъдите се дават пари, за да съживят бизнеса си, но после им се удържат едни 10%. Защо въобще се обявяват тогава, питат реторично те. И пак стигаме до темата с гръмките милиони и праха в очите на хората.