Акцент в подпомагането на овцевъдството от страна на държавата е подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата чрез намаляване на производствените разходи.
 
 
Земеделският министър Румен Порожанов отбеляза това в своето обръщение към участниците и гостите на Осмия национален събор на овцевъдите край Велико Търново, организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) от 10 до 12 май край Велико Търново. Приветствието беше прочетено от аграрния зам.-министър д-р Янко Иванов.
 
„Като един от приоритетите в политиките на министерството животновъдството и в частност овцевъдството има съществено значение и предвид многобройното си поголовие до голяма степен определя облика на сектора, като гарантира неговото положително развитие“, изтъква министърът.
 
В своето обръщение той припомни, че подкрепата за овцевъдите става чрез утвърдени държавни помощи, директни плащания и преходна национална помощ. 
 
 
„ЕК одобри държавните помощи, насочени към добив, съхранение и преработка на сурово мляко на обща стойност 3,5 млн. лв. Към момента е нотифицирана и държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“ с бюджет от 2,5 млн. лв. Целта на тези схеми е повишаване на доходите и жизнения стандарт на нашите земеделски стопани“, подчерта министърът.
 
По думите на Румен Порожанов годишният събор на овцевъдите се отличава с богата фолклорна, кулинарна и демонстрационна програма, която припомня вековни български традиции и занаяти, свързани с овцевъдството. Това е възможност за възраждане на позабравени културни ценности и е повод да се почувстваме горди потомци на древен народ.