Може ли прибирането на готовата реколта от череши през нощта да подобри качеството на плодовете? Да, освен това е предпочитано от берачите. Компанията Jealous Fruits от Канада установи това, когато започна да прибира черешите от вечерта до рано сутринта. Тя е провела тест с 90 берачи през 2020 г., информира Freshplaza.

В Кюстендилско са доволни от реколтата от череши

Бяхме много доволни от резултатите, казва Джули Маклаклан от компанията.

Видяхме значително подобрение в морала и заплатите на служителите, както и подобряване на качеството на събраните череши, добавя тя.

Работниците са много доволни, когато може да работят през по-хладните часове на деня. Съгласни са на продължителна смяна и това се отразява върху заработените от тях пари. Смяната им е от полунощ до 9:00 сутринта, с възможност за удължаване за един час, ако е необходимо.

Тъй като прибирането на нашата реколта се организира за период от само 7 седмици, много е важно нашите работници да могат да увеличат максимално своите приходи, казва Маклаклан и допълва, че другата цел на компанията е плодовете да се приберат в точно определен етап на зрялост.

Берачите са оборудвани с всичко необходимо, за да виждат и да достигат плодовете. Те използват осветителни тела, които са удобни. Няма ги палещите лъчи на слънцето, които често ги заслепяват. Освен това работниците носят светлоотразителни ленти, за да се предотврати инцидент с някой от тракторите на компанията. Обособени са места за товарене.

Беритбата през най-хладните часове на деня също има положителен ефект върху качеството на плодовете.
Плодовете с температура на пулпата от 15 до 18 градуса С са много по-устойчиви на повреди, които могат да възникнат по време на прибиране на реколтата, споделя Маклаклан.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

"Абсурдна грешка" или дали МЗХГ помага на чертожниците?

Колко тежи най-голямата череша?

Курбан и равносметка за края на черешобера