Новият европейски комисар по земеделието и развитието на селските райони ще бъде полякът Януш Войчеховски, като той ще поеме поста от ирландския комисар Фил Хоган.

Януш Войчеховски - бъдещият еврокомисар по земеделие?

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи своето предложение за състава и разпределението на портфейлите в ЕК от 1 ноември тази година.

Кандидатът за еврокомисар на Полша Януш Войчеховски е разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заради съмнения за финансови злоупотреби, писа неотдавна сп. „Шпигел".

Предполагаемите нарушения са свързани с възстановена сума за пътни разходи в периода 2004-2014 г., когато той е евродепутат. Пред списанието Войчеховски казва, че става въпрос за 11 250 евро, за които не разполагал с „достатъчно документи". Според „Шпигел" обаче разследването на ОЛАФ е за други трансакции.
 

Сегашният еврокомисар по земеделието Фил Хоган ще поеме ресор „Търговия".

„Иновации и младеж“ и е ресорът, за който българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря в следващата Еврокомисия, съобщи БНР. В сегашния състав на ЕК тя отговаря за „Цифрова икономика и цифрово общество“.

Вчера Еврокомисията разпространи списък с 27-те еврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като Комисията работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври.

В новата Комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“.

Гъркът Маргаритис Схинас е ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография.

Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“,  ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси. 

Италианецът Паоло Джентилони взема икономиката, а австриецът Йоханес Хан – бюджет и администрация. „Правосъдие“ поема белгиецът Дидие Рейндерс, а чехкинята Вера Йоурова, която в момента е с този ресор става зам.-председател за ценности и прозрачност. 

Датчанката Маргрете Вестагер, холандецът Франс Тимерманс и латвиецът Валдис Домбровскис ще са тримата изпълнителни зам.-председатели съответно за конкуренция, климати „Икономика, която работи за хората“.

Разширяването на ЕС отива при унгареца Ласло Трочани. 

Предстои Европейският парламент да се произнесе за целия състав на новата ЕК. Преди това всеки от предложените еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи Комисията.