Стотици малки полски фермери излязоха на протести в повече от 50 района на страната в знак на протест срещу поевтиняването на цените на селскостопанската продукция и глобите за надвишаване на млечните квоти, както и срещу отглеждането на ГМО култури.


Вчера фермерите блокираха достъпите към столицата Варшава , както и редица правителствени служби. Полските фермери настояват пред  правителството за компенсация на загубите, дължащи се на руското ембарго върху селскостопанските продукти на ЕС.


Фермерите настояват още правителството да преговаря с техния съюз и са категорични, че няма да отстъпят. Те са поискали и  оставката на министъра на земеделието Марек Савицки и на външния министър Гжегож Счетина.


"Аз съм тук, за да протестирам, защото производството на свинско месо се превърна в нерентабилно производство", казва 40 годишния фермер от централния град Lowicz пред информационна агенция AFP. Той допълва, че цените на свинско месо на едро са паднали наполовина до 0,71 евро за килограм, от 1,42 евро, поради  руското ембарго.



Фермерите искат по-добре уредени права върху земята и забрана за покупка на земя от западни фирми, които ще имат възможност да купуват полски земи от 2016 г. Фермерите искат и легализиране на директни продажби на продукция, както и пълна забрана за продажбата и отглеждането на ГМО в Полша.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!