Полска компания, която произвежда селскостопанска техника, представи новата си разработка – агрегата Bio Killer за борба с опасните вредители по полето, пише Warzywa.

Германия забрани три опасни за пчелите препарата

Agro Smart Lab от Нигардов (Полша) в сътрудничество с компаниите Bioactiw и Akpil стоят зад най-новото устройство за елиминиране на вредители като колорадския бръмбар.

Както отбелязват разработчиците, то е предназначено за ефективна борба с вредителите, понижаване на използваното количество пестициди за защита на полските култури и подобряване на качеството на зеленчуците. Косвено преимущество при използването на Bio Killer е производството на здравословна храна.

Мобилният агрегат се състои от работни секции – от две до осем, поставени на обща рама, свързана с трактор. Всяка секция е снабдена с вентилатор. По време на работа въздухът избутва вредителите от листата и стеблата на растенията. Системата позволява въздушната струя да се насочва по желание към определени части от растенията.

Унищожаването на вредителите се дължи на удара в лопатите на ротора, движещ се с висока скорост – до 3000 оборота/минута. Скоростта на ротора може да се регулира в зависимост от вида и фазата на развитие на културите.