Цените на торовете, продуктите за растителна защита и природния газ растат. В такива условия земеделските производители търпят тежки загуби. Отговорът на полското правителство е създаване на Национален хранителен холдинг. Той ще плаща добра цена на фермерите и няма да позволи да се повишат цените за крайния потребител, съобщава polityka.pl.

Помощ за торове: 836 милиона евро са одобрени за полските фермери

Хенрик Ковалчик, министър на земеделието и вицепремиер на Полша, увери, че националният холдинг ще стартира през първата половина на 2022 г. Скоро ще са ясни компаниите, които ще се присъединят към него. По план този холдинг трябва да заработи през първата половина на 2022 г. На въпрос за магазините на холдинга, Ковалчик обясни, че първите такива ще бъдат закупени.

В момента се фокусираме върху онези стопански субекти, които са в холдинга, тоест стратегически земеделски компании, заяви вицепремиерът. Като пример той посочи Националната захарна компания и складовете за зърно Elewarr.

Целта на проекта е да бъдат закупени преработвателни предприятия на различни места. Холдинговата компания ще представлява интересите на земеделските производители. Тя ще бъде дружество, създадено на базата на Krajowa Spółka Cukrowa.

Земеделският министър на Полша припомни, че през 2021 г. страната е изнесла хранителни продукти на стойност почти 40 милиарда евро. Маржът на безопасност е огромен, подчерта той.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Спасителни мерки: Как Португалия помага на своите фермери в кризата?

Украинското зърно се спасява през Румъния

Зърнени борси: Празниците не успокоиха цените, а точно обратното