Намаляването на популацията от диви свине представлява задължително условие в борбата с африканската чума по свинете (АЧС), заяви полският министър на земеделието и развитието на селските райони Ян Кшиштоф Ардановски, информира Meatinfo.

Финландия обмисля да изгради стена на границата с Русия

Изолирането на ферми и съкращаването на числеността на дивите глигани до ниво, което е безопасно, препоръчва полският министър.

Полша се бори с АЧС от 2014 г., а случаите на заразяване се увеличават в последно време, въпреки усилията за удържането на вируса.

Броят на огнищата, регистрирани тази година, вече достигна 108 – над половина от всичките огнища (212), установени през последните 4 години.

Министърът настоява, че само намаляването на популацията от диви глигани ще даде на властите възможност да спрат разпространението на вируса. Той се обръща към ловците с призив да участват активно в тази „война срещу болестта“, съобщава списание Portal Spozywczy.

По мнението на Ян Кшиштоф Ардановски, макар Националната асоциация на ловците да осъзнава сериозността на ситуацията и да осъществява отстрел на глигани в отделни ловни стопанства, тези усилия за малки. Необходимо е съществено намаляване на популацията.

Държавата веднъж даде големи привилегии на полския Ловен съюз. Това бе изключителното право да се ловят животни, право на използване на фермерските полета и частната собственост. Доколкото държавата даде привилегии в условия на война с болестта ловците носят отговорност пред властите и трябва да разберат това, каза министърът. 

Съгласно данни, представени от министър Ардановски, темповете на ръст на популацията на диви глигани достигат 300%.

Унищожаването на дивите глигани представлява задължително условие за борба с разпространението на вируса АЧС в природата, подчерта министърът, отбелязвайки, че съкращаването на популацията няма да застраши съществуването на вида.