Индустрията с производство на ябълки в Полша върви към рекордна година. Ситуацията граничи с реализирана мечта. Въпреки че стои въпросът как Полша ще реализира огромната продукция от ябълки, други проблеми тревожат сектора, пише Freshplaza.com.

И Франция страда заради липсата на берачи

Полската работна ръка е два пъти по-малко от миналата година, твърди Емилия Левандовска, представител на местна компания, която търгува с плодове.

Ябълковият сезон в страната има две лица. От една страна сезонът бе неочаквано щедър, тъй като времето беше благопприятно. Левандовска се чувства уверена в това, че има къде да се пласира реколтата.

В момента търсим нови пазари, като наедно с това вече изнесохме огромни количества към традиционни пазари, какъвто е германският. Други страни в Европа, Средния Изток, Египет и Индия също така са добри потребители на полските ябълки. Количеството продукция е с отлично качество. Очаквам да се случи същото, което видяхме миналия сезон, повечето от полските ябълки бяха продадени на преработващата индустрия, казва Левандовска.

Другата страна на монетата е, че производителите са разтревожени от дефицита на работна ръка. Няма кой да прибира готовите ябълки.

Фирмата, за която работи Емилия Левандовска, е организация, представляваща 160 овощари. Някои от тях се оплакаха през изминалата година.

Миналия сезон част от производителите са разполагали с по 8-10 берачи, тази година – със само по 5.

Проблем е, че работниците искат прекалено високи заплати.

Не можем да дадем по-високо заплащане, тъй като цената на ябълките е ниска и в момента, казват овощарите и допълват, че така няма изобщо да генерират печалба. Надежда обаче за подобряване на ситуацията има. Всяка есен полският износ бележи ръст. Това означава, че може да се поиска по-висока цена за продукцията. По-високите цени ще позволяват по-високо заплащане за берачите, коментира още Левандовска.