При засаждане на разсадите от зеленчуци на постоянно място, поливането е задължително. Необходимо е за да се навлажни и уплътни почвата около младите крехки корени. Така се създават благоприятни условия за бързо прихващане и вкореняване на засадените растения. В зависимост от срока на разсаждане, от типа и температурата на почвата, от особеностите на разсажданата култура и от метеорологичните условия поливката се прави ръчно (маркуч или с лейка без решетка) или с течаща вода.

Ръчно се поливат ранните и топлолюбивите зеленчукови култури през пролетта - домати, пипер, краставици, патладжан, ранно зеле и маруля, а с течаща вода се поливат при по-късно пролетно и лятно разсаждане. В зависимост от условията за вкореняване на растенията се правят 1-2 поливки.


Втората поливка се прави при нужда 4-5 дни след първата, когато се подсаждат пропадналите растения. Ако почвената влажност е достатъчна, поливат се ръчно само подсадените растения.