Поливане на лимоните е много важен въпрос. Лимоните растат най-добре, когато се осигурява висока, но не прекомерна влажност. Ако поливаме прекомерно, особено когато почвата в саксията е силно сбита, корените нямат достатъчно количество кислород и растението започва да боледува. Листата придобиват бледозеленикав оттенък, по тях се появява хлороза.

Трудно е да се каже колко пъти през седмицата трябва да се полива лимонът. Поливането зависи от много фактори и преди всичко от големината на саксията, големината на растението, от типа на почвата, както и от температурата и влажността на въздуха в помещението. Колкото по-малка е саксията и по-лека почвата в нея, толкова по-бързо тя изсъхва и по-често трябва да се полива, в някои случаи дори ежедневно. Колкото по-голямо е растението, толкова повече то се нуждае от вода и толкова по-често тя трябва да се добавя в саксията. В горещи и сухи помещения с парно отопление трябва да се полива по-често и повече, отколкото в помещение, където въздухът е по-хладен и по-влажен.

Използваната за поливане вода трябва да има стайна температура; ако е студена, трябва да се добави малко топла вода към нея. В градовете се използва вода от водопроводи, която е хлорирана, затова е най-добре тя предварително да се преварява.

Поливането на лимона през зимата трябва да става по такъв начин, че водата да преминава през цялата саксийка, а дори неголямо количество от нея да премине в чинийката. Случва се понякога растенията в саксиите да се поливат твърде често, дори ежедневно, но по малко, така че водата навлажнява само повърхностния слой на почвата, а долната й част остава суха. Така, разбира се, не трябва да се постъпва.

Трябва да се помни, че лимонът, както и другите саксийни растения, се нуждаят от повече вода, по-често поливане по време на активния растеж, именно през пролетта и лятото, отколкото през зимата. През зимния период поливането трябва да се намали. Между отделните поливки почвата трябва да подсъхне, но не да изсъхне. Дори и през зимата лимоните реагират на прекомерно засъхване на почвата, като загубват листата си.

Понякога освен поливане, се препоръчва оросяване на листата на декоративните саксийни растения. Оросяването на листата се прави, за да се измие натрупалият се прах по листата, което, разбира се, е полезно за всяко растение, а освен това трябва да се помни, че листата поглъщат от водата, която случайно попадне на тяхната повърхност. Следователно добре е отвреме-навреме да се измива горната повърхност на листата на лимона, за да се отстрани натрупалият се прах върху тях. Ако в къщи имаме малък пулверизатор, с помощта на който водата може да се разпръсква като мъгла, добре е отвреме-навреме листата на лимона да се напръскват с него. Това е особено полезно през втората половина на зимата, когато отоплението е по-силно, въздухът в жилището е сух, а лимонът вече започва да образува нов прираст.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Портокал - Citrus sinensis

Киви - много е вкусно, но е и капризно

Сортове малини

Бодливо цариградско грозде

Смокиня - размножаване и производство на посадъчен материал