През последните дни страстите сред полските овощари се разгорещиха. Причина за това станаха десетки камиони, пълни догоре с румънска череша. Костилков плод на много по-ниска цена от полския буквално заля част от пазарите в няколко града и това веднага провокира негодувание. Полските фермери поискаха от правителството защита срещу нелоялната конкуренция, съобщава Polsat News. 

Машини не могат да заменят берачите на череши

Тази година времето не беше милостиво към полските овощари. Те на няколко пъти изтъкнаха трудната ситуация, в която се намират. Априлските студове и градушките унищожиха част от реколтата им. Това логично повлия на цените на черешите. По-евтината продукция от Румъния веднага привлече полските потребители. 

Търговската инспекция обикаля борсите и глобява за липсата на етикети, указващи произхода на стоките. Производителите от Румъния продават като у дома си, негодува един от полските производители.

Колегите му апелират правителството да въведе механизми за защита срещу нелоялна конкуренция, както и да се обърне внимание на необходимостта от въвеждане на по-добра организация на пазара и насърчаване на полските продукти. 

В момента черешите от Румъния се предлагат на полските пазари на цени от 2,74 до 4,57 лв. Сортът Кармен е по-скъп - около 6,85 лв. за кг. Полските производители не могат да предложат такива цени. 

Проверка на репортер на Polsat News на един от пазарите установи, че местните търговци предлагат румънска череша като полска. 

Плодовете се продават на пазара, без да се отбелязва страната им на произход. Най-лошото е, че те се изсипват в нашите касетки и се продават по този начин, споделя един от търговците. 

По-рано полските производители пропищяха и срещу вноса на други плодове и зеленчуци. 

Ягодите пристигнаха опаковани във фолио и след това бяха преопаковани в кутии. Подобно беше и с картофите и краставиците. Белгийската круша се преструва на нашата домашна, споделя един от производителите. По думите му измаменият тук е самият клиент, защото смята, че купува полска продукция. 
 
Същевременно от Полската асоциация на производителите на плодове заявиха, че в момента на полския пазар няма много полски череши. Те трябва да бъдат налични през първата половина на юни. Вижте още:

ЕК: Фермерите ще получават плащанията си по ОСП и след тежки природни бедствия

Нови по-високи мита въвежда ЕС за зърнения внос от Русия и Беларус

Правителството одобри последните промени по ПРСР 2014 - 2020 г.