Телетата се раждат с почти никаква имунна система и имат малка или никаква естествена способност да се защитават срещу излагане на патогени. Това ги прави уязвими към болести. Правилното им хранене през първите дни от живота осигурява както защита от болести, така и оптимално им развитие. 

Проактивното управление на храненето на телетата не само намалява смъртността, особено през първата седмица от живота им, но може също да доведе до намаляване на разходите за изхранване. Доброто управление на процесите по отглеждане на телетата днес ще ви донесе високи резултати утре.

Автоматичните станции за хранене на телета CF500 и CF1000 от DeLaval са вашата грижа за бъдещите поколения

 

Те имат директна връзка от станцията към компютър/рутер чрез свързващ кабел и програма за управление, има гъвкави хранителни планове за хранене. Системата автоматично калибрира обемите на млякото на прах. Оптималният подход е да храните телетата често, с малки индивидуално адаптирани порции. Този метод им позволява да усвояват правилно храната си, насърчава добрия растеж и ограничава разхищението.

Роботите за хранене на телета DeLaval CF500 и CF1000 предлагат набор от възможности за професионално отглеждане на малките. И двата модела са издръжливи, с ниска поддръжка и предоставят набор от функции. Те са проектирани да доставят точна порция мляко на всяко теле, на малки порции, подходящи за възрастта, задоволявайки нуждите по естествен начин. Всяко теле може да се храни с краве мляко, заместител или комбинация от двете. Ако решите да промените вида на млякото, може да го направите постепенно.

Как работят?

Веднага щом телето влезе в станцията, то се разпознава чрез неговия електронен транспондер и според плана за хранене на телето, спрямо зададеното от вас, роботът решава дали му е позволено да пие и колко. За всяко теле може да се зададе минимална и максимална порция мляко. При условие че на телето му е позволено да пие, роботът незабавно приготвя подходящо количество мляко при точна температура на порции от 0,25 или 0,5 л. За да направи това, водата, млякото и други фуражни компоненти се смесват бързо и внимателно в миксера. 

Телето може да започне да пие веднага чрез биберона. И двата модела автоматични станции се предлагат стандартно с лесния за употреба ръчен терминал. Може да използвате бързи функционални бутони за достъп до желаната функция или преглед с натискане на бутон. Ръчният терминал предлага бързо цифрово въвеждане, например търсене на животни и създаване на планове за хранене.

Ефективното хранене на телетата и свързаното с това управление свеждат до минимум бъдещите здравословни проблеми, намаляват разходите и създават стабилна основа за растеж на бизнеса. 

Оптималният подход за хранене на телетата е:

•    Често, в определени часове от деня;
•    С малки индивидуално адаптирани порции;
•    С прясно приготвена порция мляко с правилната температура;
•    Без стрес.

Роботите за телета на DeLaval имитират естественото сукане на телето и осигуряват спокойно хранене. Телетата сучат от биберон, което осигурява много предимства.

•    Насърчават естественото сукане;
•    Кара телетата да пият по-бавно;
•    Предотвратява навлизането на мляко в търбуха.

Роботите за телета на DeLaval предлагат цял набор от възможности, за да ви помогнат да отглеждате телетата си, както желаете.

Допълнителни опции, които предлагат роботите DeLaval

 

•    Система за автоматично калибриране

Както CF500, така и CF1000 предлагат като опция система за калибриране, в която захранващите компоненти се калибрират напълно автоматично по време на хранене. Роботите калибрират дозираните количества до 4 пъти на ден по време на приготвянето на порцията. Това означава, че точната дозировка на прясно мляко, мляко на прах и вода е гарантирана, без да се изисква допълнителна работа. Калибриращата везна е разположена под миксера, автоматично проверява теглото на всички компоненти по време на хранене и, ако е необходимо, ги коригира.

•    Дозатори за добавки

Тази опция ви позволява да добавяте хранителни добавки към храната на конкретни телета. Предлагат се прецизни дозатори за прахообразни добавки и дозиращи помпи за течни. Възможно е да се създадат до 4 различни рецепти, които могат да бъдат доставяни индивидуално или на определени групи животни. Дозировката е наистина гъвкава и прецизна и може да се направи въз основа на грам на телесно тегло на животното, литри мляко или животно на ден.

•    Странични прегради

Всяка хранителна станция може да бъде оборудвана със странични прегради, които позволяват хранене в тишина и спокойствие. Допълнително може да се добави люлееща се порта или автоматично затваряне. Люлеещата се врата работи отлично, за да даде възможност на кравите, групирани по възраст, да използват една млечна станция. По този начин телетата от две групи могат да използват една и съща станция без по-старите телета да доминират над по-младите. За да не бъдат тормозени телетата по време на хранене, зад тях автоматично се затваря специална врата. Това приложение се препоръчва за определени по-агресивни породи.

•    Автоматично почистване с помпа за почистващи препарати

Помпа за почистващи препарати с външен захранващ тръбопровод може да бъде добавена към автоматичната система за почистване на CF500 и CF1000, за да се приложи цялостен цикъл на почистване. Не е нужно да сте там – почистването започва в предварително зададено време и почистващите препарати се добавят автоматично.

•    Комплект против замръзване

Ако вашият робот за хранене на телета е изложен на минусови температури през зимата, може да се възползвате от инсталирането на този нагревателен кабел, за да предпазите водата от замръзване. Предлага се и опция за допълнително загряване на смукателния маркуч, който го поддържа топъл при ниски външни температури.

•    Врата за защита от мухи

Предлага се опционална врата за защита от мухи и за двата модела, която предотвратява навлизането на насекоми в модула и замърсяването на млякото.

Хигиена и комфорт на телетата

 

Освен на хранителните нужди на телетата, трябва да се обърне внимание на тяхната физическа среда. Телетата трябва да се отглеждат в чисти и сухи помещения с добър достъп до храна и чиста вода. Важно е влагата в тези зони да бъде сведена до минимум, тъй като тя може да съдържа бактерии и патогени. Използвайте препарат за постелята на телетата, която предпазва зоната от влага и миризми на амоняк.

Настилка DryMaxx™

Препаратът за настилката в зоните за отглеждане на телетата DryMaxx има неутрализиращи амоняка свойства и висок капацитет на абсорбиране на влага в размер на 140% спрямо теглото й. Нанесете я в обора или легловата зона, за да поддържате повърхностите сухи и да гарантирате по-добро благосъстояние, както и грижа за копитата и по-високи нива на комфорт.

•    Неутрализира амоняка и други миризми;
•    Поддържа постелите сухи;
•    Благоприятно за кожата на животните pH.

Уред за разпръскване

С уреда за разпръскване на DryMaxx бързо и ефикасно увеличавате максимално нивата на комфорт и хигиена в легловата зона. Той равномерно разпределя настилката Drymaxx, като я поддържа хигиенична и суха. 

DeLaval имат специално разработена мини люлееща се чесалка за телета, която е подходяща и за кози. Това е бърз и рентабилен начин да дадете на вашите телета страхотен старт на един продуктивен живот. Освен че дава комфорт на подрастващите, тя почиства кожата и стимулира кръвообращението. Това подобрява общото благосъстояние на животните и насърчава по-бърз растеж.

Както вече казахме, телетата се раждат с почти никаква имунна система. Важно е да поддържате топлината на новородените в суров климат. Елечетата за телета DeLaval са от дишаща полиестерна материя – силно водоотблъскващ найлонов полиестер с 4 мм дебелина. Особено важни са за болни или малки телета, родени преждевременно. А когато се използва за нормални здрави телета, елечето подобрява техния растеж.

Фирма Агритоп е официален представител за България на световния лидер в оборудването за доене DeLaval. Екипът е реализирал повече от 300 животновъдни обекта и внедрил над 150 доилни инсталации.

Повече информация може да получите от Агритоп ООД или на www.delaval.bg. Всички продукти за хранене на телета можете да разгледате ТУК.