Работна група ще следи и търси решения на проблемите с полските пътища в община Добричка. Създаването й е резултатът от срещата между земеделски стопани и кметския екип, на която бяха обсъдени състоянието на полезащитните пояси, състоянието на общинските и горските пътища, осъществяването на контрол при сечта, дърводобива и при поддържането на трасетата. 

Сигнал: Разорани и неподдържани полски пътища създават проблеми

Поясите се разрастват, а при санитарна или дърводобивна сеч клоните се струпват по съществуващите общински пътища, алармира на срещата Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Браншовата организация многократно е подавала сигнали до Горското стопанство. 

„Вие като човек който контролира кметове и кметски наместници, имате възможността да наблюдавате сечта и как всъщност приключва тя. Тежестта, която носите Вие като собственик на общинските пътища и ние като техни ползватели, трябва да бъде урегулирана и всеки да си понесе последствията от това, което прави“, обърна се Радостина Жекова към кмета на община Добричка Соня Георгиева. 

Има землища, в които полските пътища съществуват само на хартия, а на практика ги няма. В други случаи пък поясите са обрасли и неконтролирано прорасналите храсти не само „изяждат“ пътищата, но и самите земеделски земи. Всичко това налага изрядно прокарване на трасетата за агротехниката, тъй като в момента голяма част от тях прорязват полетата с полски култури. 

Над 1000 км е дължината на полезащитните горски пояси на територията Държавното горско стопанство – Добрич, поясни инж.Цанко Николов, директор на лесничейството. „Допускам, че проблемите, които поставихте, наистина съществуват. Стараем се да няма такива. Дейностите по дърводобив се извършват от наети фирми, с които ние имаме договори и съответно те имат задължения. Има отклонения и пропуски“, конкретизира инж.Николов.

За да се контролира по-ефикасно състоянието на полските пътища, е необходимо кметството да получи от Горското стопанство график за извършване на санитарна сеч и дърводобив в полезащитните пояси, подчерта от своя страна кметът Соня Георгиева. По думите й в общината има 21 666 дка полски пътища, от които обаче са заявени едва 1800 дка за ползване. Така на практика средствата, получени от тях, са крайно недостатъчни за поддържането на трасетата. Според Георгиева проблемът е сериозен, тъй като в община Добричка има действителни случаи без правни основания се обработват пасища, мери и общински пътища.

За да намерят всички проблеми решение, в работната група ще влязат земеделски стопани, кооперации, кметове и кметски наместници.