Два предшественика - пшеница и ечемик, есенен микс от осем покривни култури, слънчоглед, отгледан по технология No-till и 197 кг/дка среден добив от опитното поле на Борис Коев в русенското село Тръстеник.

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

В последните дни на 2022 г. публикуваме обзорна статия в рубриката ни, посветена на покривните култури, съвместно със специалиста Борис Коев, за да отчетем постигнатите резултати в опитното поле и факторите, довели до тях при отглеждане на no-till слънчоглед след покривни култури.

В два видео репортажа - от април (Анализ на покривни култури с Борис Коев) и от септември (No-till слънчоглед след покривни култури - в опитното поле с Борис Коев) вече разказахме предисторията и развитието на полето през вегетацията. А ето и какви са резултатите след жътвата… 

Слънчогледът в опитното поле в с. Тръстеник е ожънат на 21 октомври. Средният добив от цялото поле е 197,3 кг/дка, като в отделните парцели, засети преди това с различни миксове покривни култури, варира от 150 (за контролата) до 225 кг.
Общото ожънато количество слънчоглед е 17 360 кг. Средно крайно реколтираните растения са 4200 бр./дка. За сравнение, средният добив от слънчоглед за община Иваново (част от която е с. Тръстеник), по данни на ОСЗ-Русе, предоставени за Агри.БГ, е 235 кг/дка.


Борис Коев отчита ясно изразена разлика в добива от контролата, на която не са засявани покривни култури: “Още по време на сеитбата, почвата в този парцел беше сбита, заради по-слабия мулч. Поради тази причина влагата в почвата се е изпарила по-бързо.

В този участък равномерното поникване на слънчогледа беше най-слабо. По време на вегетацията в контролата се наблюдава преуплътняване на почвата заради липсата на живи корени през есента и зимата. Очаквано, всички тези фактори се отразиха и на добива”. 

Състояние на почвата в опитното поле - 15 август 2022 г.

Най-висок добив - 225 кг. Борис отчита в парцелите с най-добър мулч - това са площите с по-голям дял на житни култури - ръж и черен овес. “Кореновата система на житните благоприятства разрохкването на повърхностния слой и предпази почвата от ерозия, тъй като миналата зима се характеризираше със силна ветрова ерозия в района на Русе заради липсата на снежна покривка и постоянните ветрове”. 

Борис отбелязва и негативното влияние върху добива от нападенията от мишки, особено в крайното западно поле, което граничи с люцерна.

Факт, който трябва да отбележим, е късната сеитба на слънчогледа - в началото на месец юни. В края на април полето е третирано с хербицид за унищожаване на покривните култури и плевелите. В началото на май, по план, е засято с царевица. Заради нападения от щурци обаче, се налага то да бъде презасято със слънчоглед. 

Състояние на слънчоглед в опитното поле - 15 август 2022 г.

Борис прави обзор на валежите, паднали по време на вегетация на слънчогледа: до средата на юни са паднали - 32 л; до средата на юли - 16 л; на 15 август - 40 л, а до 15 септември - 130 л/кв.м дъжд.“ Поради късната сеитба на слънчогледа, късните валежи оказаха благоприятно влияние върху наливането на семката”, казва той.

Важен момент, който трябва да се отбележи, са направените разходи по производство на слънчогледа. Борис изчислява, че себестойността на преките разходи е 82 лв./дка. При конвенционална технология (с дълбока оран и окопаване) разходите са около 120 лв./дка.