Щателни проверки за нерегламентирана продажба на животни започват страната, съобщиха от МЗХ. Това се прави, защото има подозрения, че стопани от Резово ще се опитат незабавно да продадат животните си, вместо да чакат ветеринарите да ги изтребят.  Вчера масова проверка имаше по нерегламентираните животински тържища в Ихтиман. В Перник са констатирани прасета без документи и те също ще бъдат унищожени.

Министър Мирослав Найденов каза, че е разговарял с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и е разпоредено на органите на МВР да се спират съмнителни автомобили, които биха могли да превозват животни, и където бъдат заловени такива животни, ще бъдат унищожавани.

Междувременно НВМС умува как да спаси от шап 2000 прасета от породата източнобалканска свиня, отглеждани свободно в Странджа.Около 2000 прасета от тази порода трябва да бъдат преместени или прибрани заради опасността от шап. Шефът на НВМС Йордан Войнов обясни, че в Странджа традиционно се отглеждат полудиви прасета от тази порода. „Трябва да решим проблема с източнобалканските свине, които се отглеждат свободно около Царево и Приморско. И това ще е нашата следваща стъпка – да видим как да решим този проблем, какво да направим. Предвид близостта до границата и опасността от такива екзотични заболявания като шап, не може да позволим свободното разхождане на животните”, допълни той.