Ако до преди години роботизирането на трактори и механизацията на процеси в селското стопанство ни се струваше като мит, днес вече е напълно реално.
 
 
Precision Makers е една от компаниите, които се занимават с роботизиране в аграрния сектор от 2012 г. В средата на месец ноември във френския град Тулуза се проведе първия форум за роботи, използвани в земеделието International Agricultural Robotics Forum.
 
„Ние се занимаваме с роботизирането на трактори и процеси в селското стопанство. След нашата намеса, машините могат да правят обикновените си операции, но без нуждата от механизитор, като за момента изпълняват по една опция“, обясни в своя презентация Алард Мартинес от Precision Makers.
 

 
Сега
Компанията има разработени 2 системи.
 
„Едната носи името Teach&Play. Тя повтаря прецизни операции. Това е комплексна технология за управление, която се скрита зад лесен за използване интерфейс. Накратко имате копираща машина, подходяща за сложни операции. Имате два бутона. С натискането на единия записвате действието, което искате да бъде възпроизведено, а с другия, съответно повтаряте операцията отново и отново“, обясни Мартинес.
 
Ние знаем обаче, че това не е достатъчно, затова изобретихме и система за динамично планиране, допълни той.
 
„Dynamic path planning е другата ни система. Тя работи на следния принцип - имате поле, обхождате го един път и след това задавате посоката, в която искате да работите. Системата автоматично калкулира какво трябва да направите. Например, задали сте полето, машината калкулира всички действия по него и започва прецизното им изпълнение - всичко това, без да е нужен механизатор“, разясни той.
 
Бъдещето
Преди да започне глобалното роботизиране обаче, е необходимо да имаме няколко неща предвид, смята експертът.
 
„Смятам, че именно роботизирането на рутинните дейности ще бъде силно разпространено. В селското стопанство всички операции се повтарят, ако не ежедневно, то седмично, месечно, годишно. Защо да не ги роботизираме? Основно операторите имат три задължения – да управляват, да задават и да контролират – какво се прави и прави ли се добре. Преди да започнем да мислим за глобално роботизиране обаче е необходимо да се стандартизира интерфейс и система за безопасност“, заключи той.