Фирма Аквамат 2000 ООД, специализирана в изграждането на напоителни системи, проведе открит полеви ден, на който демонстрира пред фермери предимствата на подземното капково напояване. Земеделците имаха възможност да се запознаят отблизо с изградената система в землището на град Сливо Поле върху поле от 26 декара.
 
Домакънът на полето Красимир Моллов разказа пред Фермер.БГ откога използва напояването като част от технологията на отглеждането на своите култури: 15 години ползваме капково напояване, като досега ползвахме откритото капково напояване, с лентов капков маркуч отгоре. От тази година обаче, реших да ползвам подземно капково напояване, което според мен ще се окаже много по-добро! 


 
Като фермер, използвал и двата метода за напояване – наземно и подземно, Красимир Моллов посочи и кои са предимствата при използването на подземното напояване: „Ефектът е по-голям при използване на подземното напояване, защото самото растение се стреми да търси влагата надолу в почвата и по този начин кореновата система става по-здрава и няма полягане при неблагоприятни климатични условия. Другото основно е, че при торенето подаваме торта отдолу и растението се запасява. Овен това, нямаме тези разходи за полагане и прибиране на системите.“

 
Най-важното предимство обаче, според фермера е фактът, че този метод му дава пълна независимост относно културите, които решава да отглежда на полето с изградена система за подземно напояване и като краен резултат е гарантираният добив: „При този начин, който сме направили на един метър между маркучите, може да сееш всякакви култури, да ореш без проблем. Не се съобразяваш с редове, както искаш така си ги обръщаш. Крайният ефект разбира се е в добивите, които са много по-големи. При тази сушава година разликата се вижда и при тютюна. Използвайки капково напояване и то конкретно подземното капково, поне едно 200 кг от декар очаквам по-висок добив“.

 
Какви са спецификите и технологията на изградената система с подземно какпково напояване, разясни инж. Деян Кирязов, управител на фирма Аквамат 2000 ООД: Изградената система за напояване е подземно капково напояване в случая на тютюн, но може да се ползва на абсолютно всякакви култури – буквално соя , грах, домат, краставица, пшеница, царевица, тютюн, както е в случая. Идеята на подземното капково напояване е именно, че фермерите могат да правят сеитбооборот, да сеят абсолютно всякакви култури на полето, да орат и обработват полето на 35 см. без проблем. Общо взето са напълно независими от технологията на поливане, като в същото време имат гарантирано добро поливане на растенията.
 
При тази система работата се извършва еднократно и като инвестиция и изпълнение на системата. Трайността на съоръжението е 15-20 години, залагайки на опита от Западна Европа откогато и работят съоръженията.

 
Изградената система на подземно капково напояване се състои от капкови маркучи положени на 45-50 см. под земята с определено разстояние между тях. Стандартно те се полагат на 1 метър, като при необходимост маркучите могат да да бъдат разположени и по-нагъсто. Като всяко капково напояване, и подземното има тръби, помпи, товароподемащи системи, филтърни инсталации. 
 
От Аквамат 2000 ООД обясниха и какви са основните разлики между наземното и подземното капково напояване: Основната разлика е подаването на хранителни вещества директно в кореновата система. Едно друго предимство на подземното капково напояване е възможността да се подава дори въздух в съотношение с водата, което да бъде усвоим въздух от растенията, което е предимство, както в сухи, така и във влажни години, като миналата, когато почвата се насища с вода и започва да липсва въздух на растенията.

 
След представянето на системата, фермерът Красимир Моллов ни разведе из полетата с тютюн, където след като видяхме и технологията по неговото бране, се убедихме в разликата между двете съседни полета, на които са приложени двата различни метода на напояване - наземно и подземно капково напояване. 
 
Надникнахме и в сърцето на изградената система на подземно капково напояване: „Това е сондажът от където идва водата. Това е системата за наторяване, а това е същинският елемент, който смесва водата с торовете прецизно. Това е волометрично обемно дозиране, като според потока на водата, то автоматично вкарва тор колкото е нужно. От там през тръбопроводите и водомера , който е задължителен и е много важен за мониторинг на подземното напояване, през филтриращата система, отива към полето“, обясни инж. Кирязов.
 
 
В края на посещението, както фермерът Красимир Моллов, така и инж. Кирязов са категорични, че напояването е изключително важна част от процеса на производство на селскосопанска продукция и гарантирането на добър добив . Думите им потвърждава и тази сушава година, при която фермерите, инвестирали в системи за напояване , възвръщат направените си инвестиции бързо и ефективно, за много по-малък период от първоначално предвиденото.
 
От Аквамат 2000 ООД предлагат за своите клиенти пълно съдействие относно проекти за напояване по мярка 4.1 на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.
 
За контакти и допълнителна информация:
 
Национален телефон: 0 700 10 444 
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!