Всяка година пчеларите все по-усърдно алармират за умиране и дори изчезване на много пчелни семейства. В някои райони загубите, по данни на пчеларите, бяха в размер от 80 до 100%. Затова и земеделското министерство отпусна държавна помощ, с която да ги компенсира.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

По официална информация пчеларите ще имат право да кандидатстват за компенсация, в случай че минималната загуба на пчелни семейства в един пчелин е в размер на 30 и повече процента. Фермери обаче ни сигнализираха, че това не е така и се изискват поне 40% загуба.

“При подаване на документите в областните структури на Агенцията по храните се оказва, че е спусната таблица от министерството, която автоматично добавя още 10%. По този начин официално обявените 30% смъртност вече стават 40%. Това е недопустимо подвеждане от страна на Министерство на земеделието”, коментира пред Агри.БГ д-р Ивайло Христаков - четвърто поколение пчелар и преподавател по животновъдни науки в Русенския университет “Ангел Кънчев”.

По този начин много от колегите на д-р Христаков получават отказ при кандидатстване.

“При разговор с Мариета Нейкова - началник отдел "Животновъдство" ми бе отговорено, че са имали предвид нормалната смъртност в пчелините, което е смехотворно, защото няма смърт, която е нормална. Нито 1%, нито 10%, няма и нормативни документи, които да регламентират такава смъртност”, обясни Христаков.

Според пчеларя при завеждане на дело всички откази автоматично ще бъдат обявени от съда за невалидни, поради липсата на законова нормативна база за изчисляването на тези допълнителни 10% смъртност.

“Срокът за подаване на документите е 15 ноември. А пчеларската общност отново е възмутена от некомпетентността на държавните експерти и от официалното публикуване на подвеждаща информация от страна на МЗХГ”, добави той.

Още с анонсирането на прием по държавната помощ се появиха много въпросителни. Първоначално не беше уточнено, че пчеларите ще се нуждаят освен от констативен проток, но и от декларация 87Б.

За Агри.БГ от ресорното ведомство няколко пъти потвърдиха, че допустими бенефициенти по държавната помощ са тези, които имат минималната загуба на пчелни семейства в един пчелин в размер на 30 и повече процента.

Фермерите обаче са на мнение, че ако не се разреши проблема и не се изясни каква е правилната информация относно процентите, трябва да се свика експертен съвет.

Агри.БГ продължава да следи темата.