Дъждовете през последните дни ще продължат и следващата седмица. Вегетационните процеси на културите ще протичат при температури около климатичните норми, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Последните паднали валежи, между 10 – 30 l/m2(Кнежа – 34 l/m2, Благоевград – 24 l/m2, Враца – 20 l/m2, София – 19 l/m2, Чирпан – 13 l/m2), са подобрили почвената влага, но предвид продължителното лятно засушаване са били без особено значение за част от късните земеделски култури, които преждевременно приключиха развитието си, уточняват агрометеоролозите.

НИМХ: Към края на следващия седемдневен период вероятността за валежи намалява. Честите превалявания преди това обаче ще ограничат възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури за късно есенно производство.

При късните хибриди царевица ще протича млечна зрелост, а при средно късните – восъчна зрелост. В голяма част от полските райони на страната при слънчогледа ще се наблюдава техническа зрелост.

При реколтиране на семената оптималната влажност за дългосрочно и безопасно съхранение на продукцията трябва да е 8 – 9%”, обръщат внимание агрометеоролозите. През периода ранните бели винени сортове ще достигнат технологична зрелост.

В районите, където се очакват валежи (Западна и Централна България и на места в североизточните райони), почвените влагозапаси в горния слой ще се увеличат и ще се създадат условия за по-качествено провеждане на дълбока оран и предсеитбени почвообработки на полетата, предвидени за засяване със зимна рапица. „В края на август започва да тече оптималния агротехнически срок за сеитба на маслодайната култура”, пише още в прогнозата на НИМХ.