12 млрд. долара ще отпуснат властите в САЩ на фермерите в страната. С тези пари стопаните ще бъдат подпомогнати заради това, че попаднаха под ударите на търговските контрасанкции, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС. 
 
 
Ресорният министър - Сони Пърдю, обяви, че правителството възнамерява „да подпомогне фермерите и така да даде на президента Доналд Тръмп време, за да договори дългосрочно търговско споразумение“. Това е първото изявление на американските власти, с което се признава, че митническата война на Тръмп се отразява негативно на американски производители. 
 
Според Пърдю прогнозираните загуби в сектора на селското стопанство са на стойност 11 млрд. долара. През последните месеци Тръмп се конфронтира с множество американски търговски партньори като едностранно въведе наказателни мита върху вноса на стомана, алуминий и китайски стоки на стойност десетки милиарди долари. Тези действия на американската администрация предизвикаха въвеждането на контрасанкции от засегнатите страни, от които най-сериозно пострадаха производителите на соя и свинско месо. 
 
Обявените от Департамента по земеделие мерки са насочени към производителите на соя, сорго, пшеница, свинско месо, млечни продукти, плодове, ориз и ядки. Според Пърдю това решение e сигнал към другите държави и послание, че фермерите в САЩ не бива да бъдат тормозени. „Правилната политика на чуждите държави е да преустановят лошото си поведение, а не да отговарят с незаконни мита“, добави министърът.