Една от целите на Стратегическия план е бъдещите интервенции да са така разработени, че да засилят пазарната ориентация и конкурентоспособността на фермерите. Според браншовици от сектор „Животновъдство“ обаче този въпрос върви ръка за ръка с ясното дефиниране на отделните направления – млечно, месодайно и автохтонно.

Да преброим овцете, фермите и пасищата!

По време на последното заседание на Тематичната работна група се дискутира темата, че всяко направление има своята специфика и нужда от конкретна подкрепа. Още повече, че те се преплитат едно в друго.

„Всяко едно направление да има своите начертани тепърва мерки и схеми за подпомагане, за да може да се балансират в своето развитие и да не наблюдаваме изоставане на някои направления въпреки двата програмни периода“, предлага Янка Попова, съпредседател на НОКА.

SWOT анализът на Института по аграрна икономика посочва именно „Преживното животновъдство“ като един от най-нуждаещите се сектори, където като най-голям проблем се извежда ниската продуктивност.

„Поради тази причина е казано, че подпомагането следва да бъде насочено към високопродуктивни породи и животни, тъй като нивата ни на продуктивно животновъдство са доста под средните за Европа“, обясни Антон Аспарухов от МЗХГ.

Съгласие с него изрази Надежда Рангелова от Браншова камара за месодайно животновъдство, но допълни, че високопродуктивните животни са само основата. Със сигурност трябва да се увеличават качеството на стадата и броя на животните, водени под селекция. Но има и други, много по-сериозни проблеми, твърди тя.

Рангелова цитира данни на БАБХ за броя на животни в направление „Месо“ за последните шест години. От 2013 до 2019 г. са регистрирани над 56% животни месно направление от неспецифично месодайни породи, т.е. автохтонни. 

„Това е нещо, което изкривява изцяло нашия сектор. С малкия процент кланета на животни в кланици и липсата на окачествяване на трупното говеждо месо никога няма да можем да подобрим ефективността и продуктивността си само със заложена потребност за подобряване на селекцията на животните“, убедена е тя.

Според нея тези проблеми първо трябва да бъдат изчистени, преди да се започне с определянето на схеми  и мерки и бюджетирането спрямо тях в новия програмен период на ОСП.