Днес ръководството на Министерството на земеделието и храните подписа наредбата, с която се регламентира новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2014-2018. Тази новина съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014” в Пловдив. В събитието участваха още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев, директорът на Държавен фонд „Земеделие” Мирослав Николов и неговите заместници Атидже Алиева и Виолета Александрова.

 

„Чрез новата програма за сектор лозарство и винарство през следващите години ще се осигурят 133,8 млн. евро към българските производители. Важно е да се отбележи, че високият процент на финансиране по Програмата остава 75%, което и максималното възможно ниво. Това означава, че за всеки един проект стопаните ще трябва да осигурят само 25% от финансирането,” заяви зам.-министър Гечев.

 

Изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Коев допълни, че пред сектора има потенциал за развитие, защото общо възможните площи за засаждане с лозя в България са 81 хил. хектара, като до този момент се използват 68 хил. хектара. Той информира, че 2013 г. е била много успешна за бранша като реколтата от грозде е била 250 хил. тона, а произведеното вино възлиза на 175 млн. литра. Освен това стана ясно, че на територията на страната функционират 260 винарски предприятия и се очаква до края на 2014 г. да заработят още 14.

 

Зам.-министър Гечев коментира и намерението на МЗХ да засили политиката на промотиране на български вина в чужбина, като дори ще се търсят възможности за пробиване на пазари като Франция, Испания и Италия. Това намира и отражение в новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор, като в нея за промотиране на продукти в трети страни са предвидени 7 млн. евро, за сравнение в старата този бюджет бе едва 2 млн. евро.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!