Приключи оценката за административно съответствие и допустимост на 5-те проекта, които бяха подадени по подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематичната подпрограма“ от ПРСР, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Списъкът с проектите, които не преминават на последващ етап – техническа и финансова оценка, е публикуван на интернет страницата на Разплащателната агенция. Той обхваща инвестиционните предложения, подадени по процедура с № BG06RDNP001-4.007, които са точно пет. Което навежда на мисълта, че всъщност нито един от подадените проекти не е допуснат.

ДФЗ ще изпрати предложенията за отказ на кандидатите и чрез ИСУН. В едноседмичен срок след получаването им те могат да подадат възраженията си пред изпълнителния директор на Фонда.

Малки земеделски стопани можеха да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция в периода между 22 октомври и 23 декември 2019 г. Допустими кандидати бяха стопанства с икономически размер между 6 000 и 7 999 евро в областта на животновъдството, плодове и зеленчуци или на етерично-маслени и лекарствени култури. 

Бюджетът на подмярката бе над 3 млн. лв. Инвестициите трябваше да бъдат насочени за създаване или модернизация на съществуващи мощности за преработка, разширяване на капацитета на местните мрежи за прибиране, приемане, съхранение, климатизиране, сортиране и пакетиране на земеделска продукция.